Cookies

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku Více informací

Brispol – zmrtvýchvstání cihelny

Po delší době se spolek Keramikum zase vydal na výlet a na exkurzi. Zájem o keramické materiály a jejich výrobu nás přivedl do šamotky v Kadani. Provozem firmy Brispol, a. s. nás provedl její šéf, pan Ing. Grmolec. I jeho zásluhou se cihelně v této nesnadné době daří, provozy frčí na plný plyn a cihel je plný sklad.

Čekali byste v cihelně redukční výpal na 1250°C a pěkně zvonivé cihly? Ne? Ani já jsem nebyl připraven na to, co nás čekalo. Prozákaznický přístup, malosériová výroba podle potřeb zákazníka, spolupráce na náročných projektech, zachování tradic a řemesla. To vše se v Kadaňské šamotce ctí a ukrývá a pomáhá obstát na trhu i v moderní době.

Brispol, a. s., šamotka v Kadani
Brispol, a. s., šamotka v Kadani
Autor: Petr Toms

Kadaň je krásné město a výroba cihel tu má dlouhou tradici. Ta začala v roce 1885 a trvá dodnes. Přežila monarchii, všechny režimy a dodnes vyrábí krásné cihly. V poslední době to nebylo lehké, firma ale nakonec dostala nové a schopné vedení. Soustředí se na tradiční výrobu v menších sériích, spolupráci s náročnými architekty, opravy památek a podobně. Areál je veliký a údržba náročná, nicméně se daří zanedbané budovy opravovat a zvelebovat.

Část výrobního sortimentu Brispol a. s.
Část výrobního sortimentu Brispol a. s.
Autor: Václav Kugler
         

Kromě zakázkové výroby zde nalézáme i stálý poměrně široký sortiment. Ten lze rozdělit na tři skupiny – pálené stavební materiály, kamnářský šamot a slinuté kanalizační cihly a tvarovky.

Pálená stavební keramika z Brispolu je oproti běžné produkci mnohem kvalitnější. Cihly mají hutnější a homogennější strukturu s menší nasákavostí, díky čemuž jsou i pevnější. Také tvarová a rozměrová přesnost vyniká nad průměr. Tyto parametry předurčují kadaňské cihly do lícového zdiva. Zvolna rozjíždějí i glazovací linku.

S rozsahem jakostí a druhů zde vyráběného šamotu nemají ambice konkurovat specializovaným šamotkám, ale přesto se závod může pochlubit širokou paletou tvarů užívaných zejména pro stavbu kamen.

Na vrcholu pomyslné pyramidy brispolských výrobků stojí kameninové kanalizační cihly. Udivují velmi nízkou nasákavostí (pod 5 %). Rubínově červená hmota má ohromnou pevnost a odolnost proti chemikáliím.

Každou cihlu vezmou do rukou mnohokrát.
Každou cihlu vezmou do rukou mnohokrát.
Autor: Petr Toms

Postupně jsme prošli celou výrobou, od sil na vstupní suroviny, přes kolové mlýny k lisům na cihly, kolem pecí a sušáren až do expedičního skladu. Výroba cihel zabere ohromný prostor. Technologie tu mají opravdu robustní, každá várka znamená desítky tun materiálů. Tím spíše nás překvapilo, že se výrobní suroviny netěží v přilehlém hliníku, tak jako je to běžné v ostatních cihelnách, ale dováží ze vzdálených míst.

Kolové mlýny tu mají opravdu veliké, drtí na nich jak zbytky keramiky používané jako ostřivo, tak žáruvzdorné jíly, které pak ostřivo v cihlách pojí.
Kolové mlýny tu mají opravdu veliké, drtí na nich jak zbytky keramiky používané jako ostřivo, tak žáruvzdorné jíly, které pak ostřivo v cihlách pojí.
Autor: Petr Toms

Cihlářská technologie není snadná. Vyrábět tak velké bloky keramiky, jakými cihly jsou, je komplikované. Kdo zkoušel vyrábět dlaždice ví, že sušení a pálení silnějších kusů působí mnohé obtíže. Aby šlo z cihel dobře stavět, je požadována určitá přesnost. Památkáři při opravách hradů zase požadují konkrétní odstíny, nebo dokonce různé odstíny v jedné šarži výrobků. S tím vším se tu úspěšně potýkají a kadaňská dlažba bude brzy například na Karlštejně.

Šnekové lisy jsou vakuové a specializovaná ústí umožňují rovnou formovat třeba obklady.
Šnekové lisy jsou vakuové a specializovaná ústí umožňují rovnou formovat třeba obklady.
Další nástavba pak odřezává stejné kusy v příčném směru.
Autor: Petr Toms

V Brispolu pracují na starých strojích, využívají vysoký podíl ruční práce. Nesnaží se vyrábět levně za každou cenou. Naopak staví na tradicích, vysoké přidané hodnotě a schopnosti vyjít zákazníkovi vstříc. Krédem tu je „vyrobíme cokoli“.

Pec tu mají tunelovou plynovou, ve které je dosahováno teplot 1200–1250 °C. Nad pecí v patře je obrovská sušárna, kde cihly a obklady schnou za pomoci zbytkového tepla pece. Z pecí se výpalem ztrácí obrovské množství tepla bez užitku. Pokud mohou být pece uvnitř závodu a pomoci objekt vytápět, nebo dokonce sušit výrobky, je to velká úspora energie.

Sušárna nad pecí. Cihly tu odpočívají, než bude možno je vypálit.
Sušárna nad pecí. Cihly tu odpočívají, než bude možno je vypálit.
Autor: Petr Toms

V nejvyšším patře fabriky se skrývají staré kolejové systémy a vozíky na přepravu materiálu. Prostor momentálně není využitý, vedení s ním ale má dalekosáhlé plány. Ateliéry, kavárna, muzeum… Velké vize a plány jsou tu přítomny všude. Vizí Brispolu je být evropským lídrem na trhu. Může se to zdát odvážné, v některých segmentech se to ale prý už daří. A my bychom to Brispolu přáli. Po tolika zavřených českých keramických provozech je paráda vidět zdravý provoz, kterému se daří.

Půda je fotogenická.
Půda je fotogenická.
Čeká na svou šanci stát se ateliérem či kavárnou.
Autor: Václav Kugler

Na závěr procházíme skladem hotových výrobků. Všude je plno cihel všech tvarů a barev. Ještěrka se nezastaví, kamiony se střídají na nakládce. Co mě fascinuje, je, že každá skládka, každá paleta má už svůj účel, svou stavbu, svého architekta, svůj hrad, kam „půjde“. Nevyrábět anonymně, ale pro konkrétní lidi, stavby a účely je v dnešní době sen. Snad i proto se zdejší vedoucí, pan Grmolec obul do cihlového byznysu s takovou vervou a daří se. Ať to tak zůstane! Děkujeme za krásnou exkurzi a těšíme se, kam nás příště keramické materiály zavedou.

Závěrečný výhled ze skladu hotových výrobků na Kadaň.
Závěrečný výhled ze skladu hotových výrobků na Kadaň.
Autor: Václav Kugler

Autor: Václav Kugler | Redaktor: Václav Kugler | Odborná korekce: Petr Toms | Jazyková korekce: Zuzana Chomátová
Diskuze