Cookies

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku Více informací

Keramika žije, Keramikum taky

Spolek Keramikum na konci května oslavil pět let své existence, a tak by si jistě zasloužil trochu toho bilancování či sdílení plánů do budoucna, protože pomyslné spolkové miminko roste a má se čile k světu.

Na první pohled by se mohlo zdát, že spolková aktivita v posledních měsících utichla. Nenechte se ale mýlit. Keramikum žije a pracuje! A čekají nás velké změny, nové příležitosti i výzvy, které jsme se rozhodli takříkajíc chytit za pačesy. A protože máme obrovskou radost, tak už vás nechceme, milí čtenáři a spolkovníci, dlouho napínat. Tou velkou novinkou, na kterou momentálně soustředíme veškeré naše síly, je ujmutí se Keramického studia Jarmily Tyrnerové v Kohoutově.

Už dříve jste možná zaznamenali, že by Jarmila Tyrnerová ráda po třiceti letech odešla do zaslouženého důchodu a hledá svého nástupce. S radostí bychom vám chtěli oznámit, že oním následovníkem, který i nadále ponese kohoutovskou tradici, jsme my – spolek Keramikum. Cítíme obrovskou vděčnost za tuto příležitost. Je to pro nás výzva a závazek zároveň být pokračovatelem, navazovat na dlouholetou historii studia a i do budoucna přinášet inspiraci.

Po důkladném přemýšlení a analýzách bude škola předána od roku 2024. Je to proces, který už nyní vyžaduje mnoho aktivit. Tvoříme nový web školy a také finalizujeme kalendář kurzů na rok 2024. Chceme, aby vše proběhlo hladce, a proto zpočátku účastníky nečeká mnoho změn. Skladbu kurzů, osvědčený základ témat a složení lektorů určitě chceme ponechat. Například skvělá lektorka Jindra Viková už nám spolupráci a termíny na příští rok potvrdila.

Ačkoliv je pro nás klíčová kontinuita, nechceme rezignovat ani na rozvoj, a proto už pro první rok připravujeme pilotní kurzy, které, pokud budou mít úspěch, budou co nejdříve akreditovány a stanou se součástí trvalé nabídky kurzů. Mimo to od dalších let doufáme i v nějaké posily do zaběhlého lektorského týmu.

Nebude daleko od pravdy, pokud řekneme, že Jarmila Tyrnerová si v nás doslova vychovala své pokračovatele a následovníky, protože mnozí z nás, členů spolku, jsou s Kohoutovem spjati. Třeba tak, že jsou tamními lektory či pravidelnými účastníky kurzů nebo absolventy rekvalifikace.

A kdo ze členů spolku se aktivně podílí na udržení kohoutovské tradice?

  • Markéta Čermáková, jejíž náplní bude provoz studia a celková zodpovědnost za fungování školy.
  • Petr Toms bude působit jako hlavní lektor a bude mít na starosti spolupráci s ostatními lektory a plánování nových kurzů.
  • Václav Kugler, předseda spolku Keramikum, poskytne podporu v ekonomické oblasti.
  • Hana Križanská bude zajišťovat komunikaci napříč sociálními sítěmi i na webu.
  • Matěj Lanč ponese zodpovědnost za raku výpaly na kurzech v roce 2024.

Rádi bychom vám všechny členy týmu představili více podrobně, a proto pro vás chystáme jejich medailonky, ve kterých se třeba dozvíte, jaká byla jejich cesta ke keramice a jakou roli v tom všem sehrálo Keramické studio v Kohoutově. Bližší představení si ale jistě zaslouží i všichni skvělí lektoři. Jejich medailonky budeme během léta rovněž postupně uveřejňovat.

No a na podzim se samozřejmě můžete těšit i na nabitý kalendář kurzů pro rok 2024 – přihlašování bude spuštěno tradičně 1. října. Přijedete? Doufáme, že ano. Protože i vy se tak můžete společně s námi zasadit o to, aby tato úžasná tradice vzdělávání, vybudovaná Jarmilou Tyrnerovou, nadále vzkvétala a rozvíjela se.

Autor: Hana Križanská | Redaktor: Hana Križanská | Odborná korekce: Václav Kugler | Jazyková korekce: Hana Križanská
Diskuze
Alena Šumová 10.06.23 (09:17)
Krásný počin...