Cookies

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku Více informací

Kvas v kohoutovské škole

Změna je život aneb člověk míní a Pán Bůh mění... asi tak by se ve zkratce daly shrnout poslední týdny ve spolku Keramikum a jeho plánech.

S velkým nadšením jsme před prázdninami sdíleli novinky – předání Keramického studia v Kohoutově spolku Keramikum. K celému procesu jsme přistupovali opravdu zodpovědně a s velkou úctou. S odhodláním držet i nadále prostor kohoutovské keramické tradici. To vše pod střechou našeho spolku.

Nicméně jednání s bankami ohledně úvěru pro odkup budovy školy se nevyvíjely úplně podle našich představ a musíme nyní přiznat, že jsme se dostali slepé uličky. Chceme zachránit školu, ale nezískáme na to prostředky. Lépe to zjistit nyní, nežli později, kdy by to mohlo finančně ohrozit školu i spolek.

Také se ale říká, že na konci všechno dobře dopadne a pokud ne, tak to ještě není konec. A my v to věříme – bezmezně.

Cítíme tedy vděčnost za to, že i přes všechna úskalí bude Keramické studio v Kohoutově pokračovat. Péči o něj převezme Markéta Čermáková, která v celém procesu předání školy od začátku úzce spolupracuje s Jarmilou Tyrnerovou, se kterou ji pojí velmi dobré vztahy.

Markéta se narodila v Trutnově. Díky tomu, že se Kohoutov nachází v jejím rodném kraji, má k tomuto místu blízký vztah. Při studiu na gymnáziu navštěvovala výtvarný obor na základní umělecké škole, kde získala lásku k výtvarnu všeho druhu, a tak to netrvalo dlouho, než ji to přitáhlo i do Keramického studia Jarmily Tyrnerové. Poprvé na kurzu zde byla v roce 1997.

V roce 1999 odešla z Trutnova do Prahy, aby zde studovala teologii a psychosociální studia na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy. Po studiích působila jako nemocniční kaplanka. Poté pracovala ve státní správě a nyní pracuje ve vývoji léčiv. 

Rok 2021 byl pro ni zlomový. Uvědomila si, že v životě potřebuje mít víc než jen práci v korporátu. Táhlo ji to zpátky ke kořenům. Nastoupila proto na rekvalifikační kurz Točíř keramiky – kde jinde než v Kohoutově. Už v té době se hovořilo o tom, že Jarmila si přeje odejít do důchodu a hledá svého nástupce. 

Markéta se v tu chvíli zasnila a zapřála si, že tou nástupkyní by chtěla být ona. Rozhodně ale nečekala, že její přání bude vyslyšeno, a navíc tak rychle. A hned dodává, že školu v Kohoutově rozhodně nechce brát jen jako práci, ale hlavně jako poslání a způsob života. A také návrat ke svému srdci a do svého rodného kraje.

Vy z vás, kteří jste četli rozhovor s Jarmilou Tyrnerovou jistě vnímáte drobné paralely v jejich životních příbězích. Náhoda? To už posuďte sami. A také přijeďte do Kohoutova a podpořte pokračování školy! Už 1. října totiž budou zveřejněny kurzy pro rok 2024.

Autor: Hana Križanská | Redaktor: Hana Križanská | Odborná korekce: Václav Kugler | Jazyková korekce: Hana Križanská
Diskuze